פרפקציוניזם: תפר בין הצלחה לדיכאון

פרפקציוניזם הוא אחת התופעות הנפשיות שמעסיקות רבים מאיתנו. קשה להתעלם מהשפעותיו, ובמיוחד כאשר הוא מעצב את ההצלחות והאתגרים שלנו בחיים. כאשר האיזון בניהול פרפקציוניזם מתערער, אנו עלולים למצוא את עצמנו חווים תסכול, דיכאון ואפילו אובססיה להצלחות.

 מהו פרפקציוניזם?

פרפקציוניזם נתפס כתכונה המביאה לדרישה הגבוהה מעצמנו – רצון להגיע למלוא הפוטנציאל. אדם פרפקציוניסט שואף לביצועים מושלמים בכל תחום בו הוא עוסק, בין אם זה בעבודה, בבריאות אישית או במערכות יחסים. עם זאת, כאשר הדרישות הללו חורגות מהגיון או מהמציאות, הן הופכות לדיכוטומיה מסוכנת – התוצאה היא חבלן נפשי.

 מה קורה כשאין איזון?

כאשר אדם אינו פרפקציוניסט, הוא עלול להרגיש שאיפה מוגבלת להצלחה. כשתוצאותיו אינן משביעות את רצונו, הוא מאבד מוטיבציה. בדיוק באותו אופן, אדם פרפקציוניסט עובר תהליך משלים – ככל שהוא אינו מצליח להגיע לרמת העמידה בסטנדרטים שלו עצמו, הוא מרגיש תסכול, אכזבה ועצב.

לדוגמה, דמיינו אישה מצליחה ומדויקת בעבודתה. כל יום היא מושקעת בעבודה, אך כאשר היא מקבלת ציון של 95 מתוך 100, היא מתחילה להאשים את עצמה, למרות שזהו הישג מרשים. ההלקאה העצמית והחרדה בעקבות חוסר המושלמות מקטינות את הפוטנציאל שלה להרגיש שמחה והצלחה.

 פרפקציוניזם בזוגיות

במערכות יחסים, פרפקציוניזם יכול להעמיק את הקשיים שבתחום. אנשים שמחפשים בני זוג יכולים להיתפס לסטנדרטים גבוהים מדי, לראות חסרונות במקום יתרונות, ולהאשים את עצמם כשהם לא מצליחים למצוא את "האדם המושלם". התופעה הזו מתבטאת בכך שהם מקשים על עצמם להחליט ואובדים באילוצים ובציפיות הלא ריאליסטיות.

הכנתי לכם מתנה לשלום בית שתעזור לכם להבין איך להוריד את הפרפקציוניזם בזוגיות.

 ניהול פרפקציוניזם

על מנת להתמודד עם פרפקציוניזם, יש צורך באיזון. חשוב להבין שהצלחות יכולות להיות נמדדות לא רק לפי תוצאה מוחלטת, אלא גם בתהליך הלמידה. כדי להצליח במאבק עם הפרפקציוניזם, יש לחפש את היתרונות בכל מצב, גם כאשר הדברים לא מתנהלים על פי המצב הרצוי.

עלינו לאמן את עצמנו לראות את החסרונות בנפרד ולהתמקד בהצלחות שלנו. במקביל, חשוב לנהל שיח פנימי חיובי, להבין שטעויות הן חלק מהחיים ושאין מושלם.

ב40 יום לברכה לומדים איך לזהות את החבלן שבנפש, במקרה הזה את הפרפקציוניזם ולטפל בו באופן נכון. לרתום אותו להצלחה שלנו!

סיכום

פרפקציוניזם יכול להוות גורם מעכב בחיינו אם לא ננהל אותו נכון. המפתח להצלחה טמון באיזון – בין הרצון להצטיין לבין היכולת לקבל את המגרעות שלנו. באמצעות תהליכים של חשיבה חיובית וניהול הסביבה הפנימית, ניתן ללמוד לחיות עם פרפקציוניזם מבלי שהוא ינהל אותנו, אלא יהפוך למניע להצלחה והתקדמות אישית.

אולי מעניין אותך להתנסות באחד מהמיני קורסים שלנו:
אולי יעניין אותך גם...
שיתוף מאמר
פייסבוק
טוויטר
לינקדין
יש לכם שאלות? אני כאן בשבילכם!
לפרטים ומידע נוסף חייגו: 054-6450191

תוכן עניינים